Obeležavanje Dana opštine Knjaževac

Dan opštine Knjaževac svečano će biti obeležen 17. maja.

Dan opštine se obeležva sećanjem na dan kada se narod ovog kraja odlučno digao na ustanak. 17. maj 1833. godine. Taj je datum kada je posle 437 godina na ovim prostorima zbačena turska vlast, njen feudalni poredak i datum koji će značiti veličanstvenu kapiju kroz koju će Gurgusovac zakoračiti u budući razvoj u okviru svoje matice Srbije i zajedno sa njom u tokove razvoja civilizacije Evrope u XIX i XX veku.

Kako se turci nisu protivili Miloševoj regularnoj vojsci predali su se 17. maja i po svom izboru jedni otišli u Pirot, a drugi u Niš. Srbi su tada preuzeli šanac Gurgusovačke kule, što je značilo da je Knjaževac, tada Gurgusovac, zauvek bio oslobodjen od Turaka.

Društveno–istorijski i ekonomski posmatrano, ovaj datum znači prekretnicu u razvoju Gurgusovca, od 1859. godine Knjaževca i okoline. Već u leto 1833. godine knez Miloš će ovde uspostaviti prve redove nove civilne vlasti, upravu, posle čega će Gurgusovac početi ubrzano da se razvija na ekonomskom, prosvetnom i kulturnom planu. Godine 1835. otvorena je prva osnovna škola, izgrađena crkva, potom bolnica, pošta, gimnazija i dr. ustanove, koje će mu dati atribut važnog administrativnog, privrednog i kulturnog centra.

Istorijski gledano ovaj datum predstavlja finale jednog velikog oslobodilačkog narodnog pokreta usmerenog ka oslobođenju od Otomanskog imeperijalizma, čime je odbranjeno srpsko nacionalno biće naroda ovog kraja.

17. maj je izraz odanosti naroda Timočkog kraja vekovnom idealu: da slobodno i ravnopravno živi sa ostalim srpstvom u zajedničkoj državi. Zato on nije svojina samo naših pradedova, već on pripada i sadašnjim i budućim generacijama, zato što je to duh zaštite slobode koji se neposredno rađa i obogaćuje.

17. maj je datum koji je upisan u istoriju naše Opštine, a počelo se sa obeležavanjem 1994.godine i od tada se priznaje kao dan opštine Knjaževac, koji se obeležava radno, svečanom sednicom Skupštine opštine, dodelom javnih priznanja, sportskim, kulturnim i drugim manifestacijama.

(Tekst preuzet sa sajta Opštine Knjaževac)

Obavezno pogledajte i ovo:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poštovani čitaoci,

Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara na portalu ’’Knjaževačke novine’’:

Komentari čitalaca treba da budu u vezi sa temom vesti koja je objavljena. Potrebno je da znate da komentari koji sadrže psovke, bilo kakve uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti i slično, neće biti objavljeni.
Komentari koji sadrže promovisanje i linkove drugih sajtova, takođe neće biti objavljeni.

Mišljenja izneta u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije ’’Knjaževačkih novina’’.

Komentari u kojima Uredništvu, odnosno Redakciji portala skrećete pažnju na eventualne propuste u tekstovima, neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima portala i na tome vam se unapred zahvaljujemo.
Ukoliko ste saglasni sa svim pravilima koja stoje na portalu, možete se uključiti u komentarisanje.

Online podršci portala se možete obratiti ovde: info@knjazevacke.rs Hvala na razumevanju.