knjazevac-panorama

Opština Knjaževac se nalazi u istočnom delu Srbije, u blizini granice sa Republikom Bugarskom i ulazi u sastav Timočke Krajine. Knjaževac se nalazi na severnoj geografskoj širini od 43°20′ do 43°45′ i istočnoj geografskoj dužini od 22°11′ do 22°41′.

Opština se prostire na površini od 1.202 km² i po veličini je četvrta u Republici Srbiji. Pretežni deo opštine Knjaževac pripada brdsko – planinskom području.

Najviša tačka na teritoriji opštine je Midžor na Staroj planini (2.029 m nadmorske visine), koji je ujedno i najviši vrh u Republici Srbiji. Najniža tačka je na 176 m nadmorske visine i nalazi se u knjaževačkoj kotlini.

Područje opštine obuhvata 86 naselja od čega je 85 seoskih naselja. Sam grad se nalazi na sastavu Trgoviškog i Svrljiškog Timoka koji zajedno čine Beli Timok, koji teče k’ Zaječaru i zajedno sa Crnim Timokom čini Timok, po kome je i sama Timočka krajina dobila naziv.

U opštini Knjaževac živi 37.172 stanovnika od čega 19.705 u gradu (podaci iz poslednjeg popisa stanovništva 2002. godine). Prosečna gustina naseljenosti je 31 stanovnika po km², što je svrstava u retko naseljene opštine.

Istorijski podaci:

Knjaževački kraj je naseljen u vreme praistorije, o čemu svedoče staništa u Baranici, Škodrinom polju, Dubravi i dr, pećinski crtež konjanika u Gabrovnici i drugi mnogobrojni arheološki nalazi. Antički hroničar Plinije (II vek n.e.) beleži ovaj prostor kao deo rimske provincije Mezija u kojoj žive Mezi, Tračani, Dardanci, Tribali, Timahi, koji su simbiozom sa slovenskim plemenima formirali ovdašnje starosedelačko stanovništvo Timočana, zvano Putuklije.

Rimsko utvrđenje Timacum Minus kod sela Ravna, sa otkopanim bedemima, delovima civilnog naselja, bogatom nekropolom, objašnjava period istorije knjaževačkog kraja do vremena srednjeg veka. U samom gradu su pronađeni ostaci i drugog poznatog kasnoantičkog grada Timacum maius.

U rimskoj putnoj karti iz IV veka Knježevac je zapisan pod nazivom Timaco Maiori, naselje koje je nastalo na temeljima utvrđenja Veliki Timok na brdu Zdanije