Belmuž – staroplaninski specijalitet

Broj pregleda

Belmuž je specijalitet iz planinskih krajeva istočne i jugoistočne Srbije, a među belmužima najukusniji je belmuž svrljiškog i knjaževačkog kraja zbog kvaliteta sira.

Foto: Marko Miladinović, spremljen belmuž
Foto: Marko Miladinović, spremljen belmuž

Ovo jelo priprema se vekovima u domaćinstvima na i u podnožju Stare planine. Tačan recept u našim selima niko nije mogao da nam da, jer svako ga priprema na sopstven način. On se pravi od mladog, jednodnevnog kravljeg ili ovčijeg sira sa malo kukuruznog ili pšeničnog brašna, ali je najukusniji kada se spravlja od nekoliko vrsta sira.

stara planina midzorBaka Mira kaže da se sir topi na jakoj vatri, a nakon toga pretvara se u maslo. Po pretvaranju u maslo, prilikom pripreme dodaje se malo brašna, jedna šaka.

– ‚‚Recept ne postoji, a možda i postoji, a ako postoji stariji je troduplo od mene“, kaže baka Mira koja živi u podnožju Stare planine.

Kada se pripremi ili narodski rečeno završi sa spravljanjem ovog jela, koje ima posebnu aromu i još posebniji ukus, za trpezom se iznosi u malim količinima, jer je veoma kalorično jelo.

Inače, samo ime potiče od reči ‚‚bel“ koja je označava reč ‚‚beo“ i ukazuje na boju sira i mleka, dok je ‚‚muž“ reč koja označava jačinu jela.

– ‚‚Belmuž daje snagu i vitalnost muškarcu. Pozitivno utiče na starije, al’ i mlade momke“, kroz smeh kaže Mira.

U svrljiškom kraju belmuž je proglašen afrodizijakom, pa se naše komšije hvale kako natalitet raste u njihovom kraju uz pomoć ove čarobne i prirodne hrane.

Za pripremu potrebno je:
– 1 kg mladog kravljeg ili ovčijeg sira (punomasnog, jednodnevnog i neslanog)
– otprilike šolja za belu kafu belog projanog brašna
– soli po ukusu

(Ovi tekstovi su deo projekta “Sačuvajmo Knjaževac i običaje od zaborava“ koji je sufinansiran iz javnih sredstava Opštine Knjaževac, a ima za cilj da u skladu sa Zakonom o javnom informisanju doprinese većoj vidljivosti Knjaževca i širem informisanju javnosti o ovom kraju)

Povezano

Zamenica Jelenković i ministarka Kisić potpisale ugovor o sufinansiranju mera populacione politike

Opština Knjaževac na Međunarodnom sajmu turizma u Sofiji

Većnici usvojili konačne rang liste za 400 učenika i studenata

BUDUĆNOST KNJAŽEVCA: Nagrade i podrška za uspešne studente Knjaževca

Preliminarne rang ilste konkursa za dodelu stipendija na teritoriji opštine Knjaževac

Opština Knjaževac pruža podršku talentima: Svetosavski Konkurs za studente 2023/2024.

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

3 odgovora

  1. Dobro je da se procita ovako nesto lepo i zanimljivo. To je zajednicki specaijalitet Svrljiga i Knjazevca i lepo je da mozemo da vidimo. Dajte samo jos malo slike da se vidi kad se pravi i kad se mesa da vide ljudi kakko to lepo izlgeda.

  2. Jela sam belmuz i mogu da kazem da je neobicnog ukusa. Jela sam u dva domacinstva. Interesuje me sto je jedan poput puza – razvlaci se i nekako je kao zelatin dok je u drugom domacinstvu bio suprotan tome – suviji i imao je sitne mrvice brasna kroz njega? da li neko zna?

Ostavite odgovor na bela Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi