Tehnički pregled automobila po novim pravilima

Primena novog Pravilnika o tehničkom pregledu motornih vozila po kojem ubuduće neće biti moguća registracija vozila bez tehničkog pregleda počinje od danas.

Dimometar, foto: Marko Miladinović, Knjaževačke novine
Dimometar, foto: Marko Miladinović, Knjaževačke novine

Obavezno je i pet fotografija sa tehničkog pregleda, te da pregled za putnička vozila traje najmanje 30 minuta, za teretna 45 minuta, a dubinska korozija na automobilima više se neće tolerisati.

Takođe, neće se tolerisati ni ako vozilo ima neispravne kočnice, uređaj za upravljanje, svetlosno-signalne uređaje, oštećenu i nečitljivu identifikacionu oznaku i oštećenje pneumatika.

Dosadašnja cena tehničkog pregleda bila je od 1.500 do 2.000 dinara za putničko, a za teretno dva puta skuplje, dok će nove cene odrediti Ministarstvo trgovine.

Ako je vozilo ispravno, vlasnik će nakon tehničkog pregleda dobiti potvrdu o tehničkoj ispravnosti, a ako je vozilo neispravno, dobiće izveštaj o utvrđenom stanju u kome će biti navedene sve neispravnosti.

Pravilnik o linijama tehničkog pregleda doneće prve veća promene u odnosu na prethodni iz 1984. godine, a stručna javnost kaže da je baziran na evropskim pravilima i preporukama – obuka radnika, vreme trajanja pregleda, uspostavljanje baze, nadzora i centralizacije podataka.

Izvor: Tanjug, prenosi RTV

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Pinterest

0 Komentara

  1. E to vam je zato sto ste se bunili za drugi tehnicki pregled. Sada ukoliko vam auto duva, ima popaljene razne lampice na kompjuteru, ne radi mu svetlo, maglenka ili slicno, ne moze da prodje tehnicki pregled. Pa eto opet su nas demokrate navukle da se bunimo i da dobijemo jos goru soluciju.
    Predlazem da se uvede 2x tehnicki pregled a da se ukine ovo.
    I ono sto je najgore jeste da ce sva vozila koja imaju koroziju biti vracena sa teh.pregleda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.