Od Nove godine skuplje cigarete

Broj pregleda

Paklice će zbog usklađivanja akciza najverovatnije biti skuplje za 10 dinara. I kod alkohola bi moglo da dođe do promene cena.

Ilustracija, poskupljuju cigarete, foto: Francois Desetoc
Ilustracija, poskupljuju cigarete, foto: Francois Desetoc

Državni deo u ceni cigareta početkom 2018. ponovo će dovesti do poskupljenja na trafikama. Rast akciza koje se menjaju prema akciznom kalendaru, dovešće najverovatnije do povećanja cena od 10 dinara po paklici. I kod alkohola bi zbog akciza moglo da dođe do promene cena. Ako se usvoji predlog za izjednačavanje akciza na alkohol, viski bi mogao da pojeftini, dok bi to s druge strane najverovatnije dovelo do poskupljenja domaće šljivovice.

Prema akciznom kalendaru u periodu od 2017. do 2020. godine, svakog juna i janura specifična akciza za cigareta raste za 1,5 dinara. Uz ovu, na cenu cigareta zaračunava se i proporcijalna akciza od 33 odsto cene, a na sve to valja dodati i PDV.

– Zahvatanje države iznose prosečno 80 odsto cene cigareta – kažu proizvođači duvana. – Kod jeftinijih cigareta to dostiže i 90 odsto cene. Tako, ako je paklica 230 dinara, država uzima 178,3 dinara za akcize i porez – 65,5 dinara je specifična akciza, 76 dinara vredi proporcionalna, a 37 dinara je porez na dodatu vrednost.

Računica proizvođača pokazuje da kada paklica od januara poskupi za 10 dinara na 240 dinara, država će tada uzimati ukupno 187 dinara na ime akciza i poreza. Specifična akciza će biti 67 dinara, proporcionalna 79,2, a PDV- 40,8 dinara. Kako kažu u duvanskoj industriji, ovo pokazuje da će od 10 dinara poskupljenja, čak 8,7 dinara ići državi. To, međutim, nije nikakva uteha za pušače, jer su svesni da će već krajem ove decenije cigarete plaćati kao i žitelji evropskih zemalja.

I alkohol „muče“ akcize. Različite kategorija žestokih pića sa istim procentom alkohola plaćaju različite namete države. Tako rakije od voća plaćaju akcize od 125,8 dinara po litri, a alkoholna pića od žitarica, odnosno viski 321 dinar. Manje zahvatanje kod voćnih rakija, mera je zaštite domaćih proizvođača.

– Uvoznici i distributeri alkohola su pokrenuli inicijativu za izjednačavanje akciza po litiru apsolutnog alkohola – kaže Žarko Malinović iz sektora za trgovinu Privredne komore Srbije. – To bi dovelo do pada akciza kod nekih alkoholnih pića, a samim tim i do pojeftinjenja. – Domaću proizvodnju ne treba štititi kroz akciznu politiku, već subvencionisanjem proizvodnje. Potrebna nam je predvidljiva akcizna politika, jer visoke akcize dovele su do toga da 90 odsto domaćih rakija u restoranima, kafanama i pijacama u Srbiji su iz sive zone. To izjednačavanje akciza, inače je i obaveza prema EU.

S druge strane, Ivan Urošević, predsednik Grupacije proizvođača rakija pri PKS kaže da je pitanje da li bi se izjednačavanjem akciza došlo do pada nameta za viski ili do rasta akciza kod šljivovice. Rast akciza bi tvrdi Urošević doveo do poskupljenja domaće rakije, a domaća legalna proizvodnja to ne bi mogla da izdrži, jer bi se našla između jakog uvozničkog lobiranja viskija i nelegalne proizvodnje rakije koja zauzima gotovo 90 odsto tržišta domaće „žestine“. Država, smatra Urošević, mora da nađe model da zaštiti domaćeg legalnog proizvođača.

Izvor: Večernje novosti, piše: M. Spasenov

Povezano

Od danas poskupljuju cigarete za 10 dinara, EVO I KOJE!

Početkom februara novo poskupljenje cigareta

Policija pronašla duvan bez akciznih markica

Stiže novo poskupljenje cigareta – 10 RSD po paklici

Sve cigarete od juče skuplje 10 dinara

Poskupelo 90 odsto cigareta

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Jedan odgovor

  1. dokle bre vise da nas deru ajde da udjemo u evropsku uniju i stavite cigare da budu 600 dinara tj 5 evra i zdravo djaci

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi