Poskupljuje gorivo posle praznika

Broj pregleda

Trend rasta cene sirove nafte u svetu odraziće se i na cenovnike na benzinskim pumpama u našoj zemlji. Očekuje se da će se litar derivata posle Uskrsa nuditi za oko dva dinara više nego sada.

gorivo
Ilustracija, foto: bestofmicro.com

Povećanje cene nafte na međunarodnom tržištu već posle praznika najverovatnije će podići i cenu benzina i dizela – za oko dva dinara, iako su cene proteklih dana pomerene na više za dinar , proteklih dana. Cena referentne nafte tipa brent je u poslednjih dvadeset dana povećana za nešto više od 10 odsto i dostigla je nivo od 56 dolara za barel. Ovo povećanje kod nas će se „preliti“ u rezervoare, tako što će dizel koštati do 155 dinara za litar, a bezolovni benzin do 148 dinara po litru.

Veće cena na pumpama vozači su zatekli već u februaru, a koje je najviše bilo uslovljeno povećanom akcizom za naftne derivate koje je nametnula država. Sada se očekuje još jedan talas, ovoga puta zbog političkih i ratnih tenzija u Siriji.

– Poskupljenje se očekuje u visini do dva dinara po litru – misli Boban Atanacković iz AD „Nafta“. – Teško je reći koliko će koštati u paru, jer se kod nas cene formiraju samostalno, a država nema kontrolu nad tim.

Ovaj nivo cene je u potpunosti u skladu sa predviđanjima većine stručnjaka, koja je očekivala da će prosečna cena barela brenta u 2017. biti oko 60 dolara.

– Trend rasta je uspostavljen pre dvadesetak dana, ali sve do početka ove nedelje nije se odrazio na maloprodajne cene na benzinskim stanicama, a koliko iznosi to povećanje pokazaće analiza koju Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) radi svake nedelje – kaže Tomislav Mićović iz UNKS. – Ne postoji način da se Srbija izoluje od uticaja kretanja na svetskom tržištu nafte, jedino na šta možemo da utičemo je nivo državnog zahvatanja. Od 150,34 dinara koliko je prošle nedelje iznosila prosečna maloprodajna cena dizel goriva, 55,5 odsto, ili 82,52 dinara direktni su budžetski prihodi, dok 67,82 dinara ide na sve u lancu od istraživanja, eksploatacije nafte i transporta tankerima i naftovodima, do rafinerijske prerade i maloprodaje derivata na benzinskim stanicama.

POMOĆ U MANjIM NAMETIMA

Kao jednu od mogućnosti u slučaju da dođe do dramatičnih poskupljenja nafte, napominju u Udruženju naftnih kompanija Srbije, država ima i da – smanji akcizu.

– U skladu sa Zakonom o akcizama Vlada Srbije može da umanji nivo akciza do 20 odsto bez promene Zakona i da ih vrati do zakonom propisanog nivoa po prestanku poremećaja – kažu u UNKS. – Ovu mogućnost je Vlada Srbije, poput mnogih vlada u Evropi iskoristila 2012. godine, čime je ublažen dramatični skok cena goriva na sve potrošače.

(Izvor: Večernje novosti, piše: M. L. J.)

Povezano

U narednih sedam dana gorivo skuplje za dva dinara

U narednih sedam dana dizel jeftiniji za tri dinara

EKONOMIJA: Gorivo skuplje za dva dinara

Gorivo jeftinije do 17. novembra

Nove cene goriva: Dizel 211 dinara, Evropremijum BMB 95 192 dinara!

Rast cene evropremijuma BMB 95 za tri dinara

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi