EU predviđa PAD NEZAPOSLENOSTI u Srbiji na 14,3 odsto

Broj pregleda

U Srbiji je došlo do ekonomskog oporavka i rasta bruto domaćeg proizvoda od 2,8 odsto u prošloj godini najviše zahvaljujući rastu domaće potrošnje i skoku izvoza od preko deset odsto, saopštila je danas Evropska komisija u Briselu.

evropska unija

Evropski komesar za ekonomiju i finansije Pjer Moskovisi je obrazložio ekonomske pokazatelje Evropske komisije za članice Evropske unije i kandidate za članstvo u EU, istakavši da je u EU nastavljen oporavak i ove godine bi rast „uprkos neizvesnostima“ trebalo da dostigne 1,7 odsto, a iduće godine 1,8 BDP.

Direktna ulaganja u prerađivačku indsutriju

Evropska komisija je u analizi o Srbiji istakla da je do osetnog porasta izvoza došlo zahvaljujući većim direktnim spoljnim ulaganjima u prerađivački sektor i postojanoj tražnji srpskih trgovinskih partnera u Uniji.

BDP u Srbiji ove godine treba da poraste za tri odsto, a 2018. za 3,3 odsto, potrošačke cene su prošle godine bile veće za 1,1 odsto, u ovoj godini se predvidja porast od 2,4 odsto, a iduće godine 3,3 odsto.

Usporena konsolidacija budžeta

Komisija u Briselu je navela da će dosad snažna konsolidacija budžeta biti usporena, ali dovoljna da utiče na dalje smanjivanje javnog duga.

Srpska vlada je održala pod nadzorom izdatke a priliv u budžet je bio bolji od očekivanja „zahvaljujući boljem nego što se očekivalo makroekonomskom razvoju, pospešenom prikupljanju poreza i neplaniranom prilivu“.

To je, navodi Evropska komisija, „otvorilo prostor za dodatne troškove krajem godine i ograničenu stopu povećanja plata i penzija koja treba da se primeni u 2017. godini“.

Stopa nezaposlenosti u 2018. 12,6 odsto

U Srbiji je prošle godine bilo nezaposleno 16,1 odsto radno sposobnog stanovništva, ove godine ta stopa treba da padne na 14,3 odsto, a u 2018. se predvidja stopa od 12,6 procenata.

Javni dug Srbije je u 2016. iznosio 73,7 BDP, a ove godine treba da bude 72,3 procenta, dok bi u 2018. bio smanjen na 69,8 odsto.

Skok izvoza

Skok izvoza je u prošloj godini bio 10,9 odsto, u ovoj se predviđa sedam odsto, a 2018. godini 6,7 procenata, dok je uvoz 2016. porastao za 7,5 odsto, ove godine se predvidja povećanje od šest odsto, u 2018. bi uvoz bio veći za 6,3 odsto.

„Ekonomski rast u Srbiji je sve snažnije podstaknut povećanjem domaće tražnje, a snažnije investiranje se nastavlja uz poboljšane uslove poslovanja, pospešena očekivanja, olakšane finansijske uslove i naglašena vladina kapitalna izdvajanja“, navodi Evropska komisija.

Jača privatna potrošnjam, skromne investicije

Evropska komisija ocenjuje da će domaća tražnja podstaći dalji ekonomski rast uz jaču privatnu potrošnju koja bi trebalo postojanije da raste posle više godina opadanja.

U analizi se dodaje da je „stepen investiranja i dalje relativno skroman, ali se očekuje da će ostati važna pokretačka snaga rasta“.

„Sve govori da će se stabilnost cena održati posle smanjenja inflacije sa ciljane stope od ćetiri odsto na tri odsto“, navodi Komsiija EK uz opasku da cene mogu rasti ubuduće zbog očekivanog porasta svetskih cena nafte i snažnije tražnje, ali će to biti uzdržano zbog dobre poljoprivredne sezone.

(Izvor: Blic, Beta)

Povezano

U prvih pet meseci manji deficit za 84,3 milijarde dinara od budžetskog plana

Prosečna oktobarska neto plata 75.353 dinara

Usvojen budžet opštine Knjaževac za 2023. godinu

Plate i penzije će rasti više nego inflacija

Realni rast BDP-a u prvom kvartalu 4,3 odsto

Stiže najveća državna pomoć, isplata 10. februara!

VESTI IZ KATEGORIJE

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi

Jedan odgovor

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Radio Bubamara Live

Najnovije na portalu

OŠ ,,Dubrava“ – Obaveštenje o upisu dece u prvi razred

OFK Knjaz pobedio Brodoremont

Holandija povukla višnje iz Srbije, evo šta je hitan korak

SRPSKA LIGA ISTOK: U KNJAŽEVCU U 58. MINUTU PREKINUTA UTAKMICA!

Obeleženo 25 godina od početka NATO agresije

FUDBAL: Naredni rival Srbije 125. na FIFA listi