Makaze za sirotinju, a privredi opraštaju

Državne firme i privreda imaju neplaćenih 12,5 milijardi dinara za električnu energiju, a od građana se uteruje dug i od samo 1.050 dinara.

Iako privreda za struju duguje 12,5 milijardi dinara, od kojih neka preduzeća i po nekoliko milijardi, oni su ovih dana oslobođeni pritiska prinudne naplate, za razliku od osiromašenog stanovništva, kom se za nekoliko hiljada dinara neplaćene električne energije preti zaplenom stvari i makazama.

Zbog ovakvog selektivnog odnosa prema potrošačima, u mraku bi uskoro moglo da se nađe skoro pola miliona građana Srbije pošto je EPS, na čijem je čelu Aleksandar Obradović, rešio prvo da krene da „uteruje dugove“ prema 100.000 domaćinstava čija su ukupna dugovanja 8,6 milijardi dinara.

Zastarevanje

Oni to, doduše, pravdaju zakonom po kojem dugovanja privrede zastarevaju za tri, a stanovništva za godinu dana, ali da je EPS krenuo obrnuto, odnosno da je prinudno naplatio dug od kompanija, samo od RTB „Bor“, „Petrohemije“ ili „Azotare“ uspeo bi da nadoknadi dugovanja stanovništva od 8,6 milijardi dinara. Naravno, svaki dug mora da se plati, pa bio on i jedan dinar, ali nejasno je zašto su na meti samo domaćinstva, dok je privreda koja duguje gotovo dvostruko više amnestirana?!

To je nejasno i Petru Mihajloviću sa Zvezdare, kome su ovih dana privatni izvršitelji zakucali na vrata za neplaćeni račun od 1.050 dinara.

– Uterivači dugova pozvonili su mi na vrata i upozorili me da ako ne platim 5.250 dinara, zbir mog duga i njihovih usluga, u roku od osam dana biće mi isključena struja ili će mi zapleniti stvari. Nejasno mi je da je moj dug od 1.000 dinara važniji za EPS od duga firmi od nekoliko stotina miliona dinara – revoltirano za Kurir kaže Mihajlović.
Prvo najmanji dugovi

Zamenica predsednika Komore izvršitelja Svetlana Manić potvrđuje da su prinudne naplate krenule od dužnika s najmanjim dugom.
– Nama su iz EPS predati predmeti s potraživanjima do 30.000 dinara i izvestan broj onih preko 30.000 dinara. Dobili smo dugovanja za domaćinstva, a ne i za privredu – tvrdi Manićeva. I pored toga što u EPS tvrde da niko nije privilegovan, ipak nam nisu dostavili spisak najvećih privrednih dužnika.

EPS: Tako je po zakonu

– Kupci iz kategorije privrede u svojim ugovorima sa „EPS Snabdevanjem“ imaju finansijska sredstva obezbeđenja ugovora, tako da se prinudnoj naplati pribegava tek u situacijama kad nije moguće realizovati finansijske instrumente obezbeđenja. S pojedinim kupcima koji su otišli u blokadu u pripremi je raskid komercijalnog ugovora, koji podrazumeva obustavu isporuke električne energije, a zatim postupak prinudne naplate.

S druge strane, zakon nam ne omogućava da pokrećemo prinudnu naplatu protiv firmi koje se nalaze u restrukturiranju i prinudna naplata za ta preduzeća može da se vrši tek po rešavanju njihovog statusa. „EPS Snabdevanje“ koristi sve zakonske mogućnosti da naplati svoja potraživanja i od privrede i od domaćinstava bez selekcije – kažu u EPS.

Ministarka protiv nejednakih aršina
ONI ZAVISE OD POTROŠAČA

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović smatra da EPS mora da definiše strategiju naplate svojih dugovanja od najvećih privrednih dužnika.
– Dok sam bila na čelu Ministarstva energetike, sa EPS smo postigli dogovor da ta preduzeća koja su veliki dužnici plaćaju svoj dug kroz reprogram. Mislim da to treba nastaviti jer je dalo dobar rezultat. EPS mora u potpunosti da se okrene tržištu i potrošačima, a ne da se spasava ad hok akcijama jer zavisi od potrošača – kaže Mihajlovićeva.

ČINJENICE
Cene struje

6,1 dinar cena kilovat-sata za građane

5,8 dinara po kilovat-satu za privredu

8,6 milijardi duguju građani za 2013.

12,5 milijardi duguje privreda za 2013.

(Izvor: Kurir)

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Pinterest

0 Komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.